Genetika ir burnos sveikata

Publikuota 2023-01-13

Genetika ir burnos sveikata vaidina svarbų vaidmenį nustatant įvairius mūsų burnos sveikatos aspektus, įskaitant dantų vystymąsi ir sveikatą, tikimybę susirgti tam tikromis burnos ertmės ligomis ir net kai kurių gydymo būdų veiksmingumą. Čia pateikiama trumpa genetikos įtakos burnos sveikatai apžvalga:

Dantų vystymasis ir sveikata

Mūsų dantų išvaizdą ir stiprumą daugiausia lemia mūsų genetika. Kai kuriems žmonėms dėl emalio, kuris yra kiečiausias išorinis danties sluoksnis, struktūros, dažniau atsiranda dantų ėduonis (kariesas). Tai gali būti dėl genetinės variacijos, dėl kurios emalis tampa plonesnis arba silpnesnis, todėl jis būna ir labiau pažeidžiamas. Tokiu atveju padidėja tikimybė sirgti gingvitu ar periodontitu. Silpnesnį emalį bakterijos gali pažeisti greičiau, tačiau tai visiškai nereiškia, kad turintiems dantis su tvirtesniu emaliu, visiškai nereikia jais rūpintis.

Taip pat genai gali turėti įtakos mūsų dantų formai ir išsidėstymui, netaisyklingai išaugę dantys stumia vieni kitus arba persidengia. Tokius dantis sunkiau prižiūrėti, nes susidaro daug sunkiai pasiekiamų vietų. Jose besikaupiantys maisto likučiai yra puiki terpė daugintis bakterijoms, kurios ir sukelia įvairias burnos ertmės ligas.

Ligų rizika

Tam tikros burnos ligos, tokios kaip dantenų ligos ir burnos vėžys, gali turėti genetinį komponentą. Pavyzdžiui, žmonės, kurių šeimoje yra buvę sergančių dantenų ligomis, gali turėti didesnę tikimybę susirgti šiomis ligomis dėl paveldimų rizikos veiksnių, pavyzdžiui dėl susilpnėjusios imuninės sistemos.

Atitinkamai tam tikros genetinės mutacijos gali padidinti burnos vėžio atsiradimo riziką, ypač jei paraleliai naudojami ir kiti rizikos veiksniai, pavyzdžiui, rūkymas. Nuo rūkymo išsausėja burnos gleivinė, todėl šį labai žalingą įprotį turinčius žmones dažniau kankina ir įvairios burnos infekcijos.

Reakcija į gydymą

Genetika taip pat gali turėti įtakos tam, kaip žmogus reaguoja į tam tikrus burnos ligų gydymo būdus. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės gali turėti genetinį polinkį išsivystyti dantų jautrumui, todėl juos gali būti sunkiau gydyti tam tikromis dantų pastomis ar burnos skalavimo skysčiais. Be to, tam tikrų vaistų, vartojamų burnos ligoms gydyti, pavyzdžiui, antibiotikų, veiksmingumas taip pat gali skirtis priklausomai nuo asmens genetikos.

IONICKISS dantų šepetėliai yra saugūs dėl patentuotos technologijos, ir kas ypač svarbu, su jais nebūtina naudoti dantų pastos. Tai kiekvienam atveria platesnes galimybes kokybiškai išsivalyti dantis. Taip pat labai svarbu dantis valyti taisyklingai.

Apskritai genetika vaidina svarbų vaidmenį nustatant įvairius mūsų burnos sveikatos aspektus. Svarbu žinoti apie visus genetinius burnos ligų rizikos veiksnius ir tinkamai rūpintis savo burnos sveikata, kad sumažintumėte problemų atsiradimo tikimybę. Nors genai ir lemia gana daug, tačiau tinkamai prižiūrint dantis ir reguliariai lankantis pas dantų gydytoją, galima įveikti net ir įgimtus burnos sveikatos sutrikimus. Tai apima ir rizikos veiksnių, pvz., tabako vartojimo, vengimą.