Tikriausiai to apie cukrų dar nežinojote

Publikuota 2022-09-05

Kai svajojame apie kažką, kas padėtų pasaldinti gyvenimą, visada griebiame cukrumi pagardintus skanumynus. Tačiau turime būti atsargūs – cukrus turi savybę kenkti mūsų sveikatai.

Kaip ir visi kiti dalykai gyvenime, cukrus turi dvi puses – tiek gerą, tiek blogą.

Bet iš pradžių sužinokime daugiau įdomių faktų apie šį plačiai paplitusį baltąjį kristalą.

Faktai apie cukrų

Cukrus yra  paprasčiausias angliavandenis, gaunamas iš cukranendrių (augančių atogrąžų ir subtropinėse vietovėse) ir cukrinių runkelių (augančių vidutinio ar šalto klimato vietovėse). Galutinis cukrus išgaunamas pramoninio perdirbimo būdu (tai gali būti presavimas, virimas ir tolesnis apdorojimas).

Cukranendrės maistui buvo naudojamos dar prieš 10 000 metų, Melanezijoje ir Polinezijoje (Rytų Azijoje).

600 m. prieš Kristų, Persijoje buvo išrastas cukraus kristalizacijos procesas.

1747 metais vokiečių chemikas Andreasas Margrafas sugalvojo būdą, kaip išgauti cukrų iš cukrinių runkelių – šis būdas naudojamas ir šiandien.

Cukrus ilgą laiką buvo laikomas prabanga Europoje. Pavyzdžiui, XIII amžiuje britų monarchas Henrikas III bandė užsisakyti tris kilogramus cukraus, bet jis abejojo, ar Anglijoje galima jo tiek daug rasti.

Tuo tarpu namų ūkiuose buvo naudojamas cukrus, vadinamas sacharoze (šis žodis kilęs iš kito žodžio, sarkara, reiškiančio „saldus“).

Ar mes priklausomi nuo cukraus?

Pripažinkime – daugelis iš mūsų mėgstame saldumynus ir mums iš tiesų sunkų jų atsisakyti. Ir kuo daugiau jų valgome, tuo labiau norime. Ekspertai teigia, kad tai yra priklausomybės rūšis, kuri pradeda vystytis dar vaikystėje, nesvarbu, sąmoningai ar ne.

Kadangi gyvename vartotojiškoje visuomenėje, verslas dažniausiai yra orientuotas į pelną. Deja, tai gali turėti tam tikrų žalingų pasekmių, ypač žmonių sveikatai.

Dešimtmečius maisto pramonė slėpė tiesą – rafinuotas cukrus sukelia rimtą fizinę ir psichologinę priklausomybę.

Cukrus yra visų ląstelių kuras ir veikia smegenų chemines medžiagas. Jo perdozavus, cukrus gali pakeisti smegenyse esančius receptorius, kurie reguliuoja mūsų suvalgomo maisto kiekį. Įvairūs bandymai parodė, kad vien žvilgsnis į saldumyno nuotrauką sužadina smegenų veiklą, kuri yra panaši į tą, kurią patiria narkomanai.

Jau seniai žinoma, kad cukrus padidina hormono insulino kiekį kraujyje, kai tuo tarpu organizmas stengiasi palaikyti subalansuotą cukraus (gliukozės) kiekį.

Jeigu cukrus vartojamas ilgą laiką ir dideliais kiekiais, tai gali sumažinti endorfinų gamybą smegenyse. Endorfinai yra hormonų grupė, atsakinga už skausmo palengvinimą, geresnės savijautos užtikrinimą.

Per mažas endorfinų kiekis sukelia nuotaikų svyravimus, kurie pasireiškia tiek lengvos, tiek gilios depresijos forma. Taip pat didėja alkio jausmas. Siekiant išlaikyti reikalingą endorfinų kiekį, į mitybą vėl reikia įtraukti cukrų – ir taip atsiranda užburtas ratas.

Taip pat yra įrodyta, kad vos 6 arbatiniai šaukšteliai cukraus per dieną gali sumažinti organizmo imuninės sistemos efektyvumą 25%.

Seniau su cukrumi susijusios sveikatos problemos buvo gana retos, tačiau cukraus vartojimas kasmet vis didėja, tad atsiranda vis didesnė tikimybė susirgti lėtinėmis ligomis. Ir mes nekalbame vien tik apie nutukimą. Alergijos, širdies ligos, vėžys, artritas, diabetas, osteoporozė, PMS, pūslelinė, impotencija ir grybelinės infekcijos – prie šių ligų atsiradimo dažnai prisideda per didelis cukraus suvartojimas.

Mažiau cukraus – sveikesni dantys

Burnoje dantų apnašose esančios bakterijos skaido cukrų ir kitus lengvai fermentuojamus angliavandenius. Jos danties paviršiuje išskiria rūgštis, kurios sumažina dantų emalyje kalcio bei fosforo kiekį. Taip prasideda emalio tirpimas (demineralizacija), ir atsiranda palankios sąlygos dantų ėduoniui vystytis.

Bendras suvartojamo cukraus kiekis yra labai svarbus, tačiau vartojimo dažnumas yra dar reikšmingesnis – reikėtų vengti saldumynus vartoti kelis kartus per dieną.

Svarbus netgi pats valgymo laikas, saldumynų forma, lipnumas, kiek laiko saldumynas tirpsta burnoje. Pavyzdžiui, ypač lėtas saldumynų tirpimas gali pakeisti burnoje esantį pH ir sudaryti terpę dantų karieso atsiradimui.

Bet koks saldumynų suvartojimas per dieną, ypač tarp valgymų, gali būti laikomas rizikingu. Todėl turime labai atidžiai rūpintis savo dantų sveikata. Sveikas įprotis yra raktas į sėkmę – dantis reikia valytis du kartus per dieną, ryte ir vakare.

Jeigu niekaip neišsirenkate dantų šepetėlio, kuris padėtų tinkamai prižiūrėti dantis, siūlome išbandyti IONICKISS dantų šepetėlį, kuris veikia jonizacijos principu. Rezultatai nustebins jau po pirmųjų naudojimų.

Daugiau apie IONICKISS sužinoti galite čia.

Kaip galime sau padėti

Rūpindamiesi savo sveikata turime kuo labiau vengti pramoninių produktų. Naminis maistas yra sveikatos šaltinis – visada žinote, ką valgote, ką pasisavina jūsų organizmas.

Svarbus žingsnis sveikatai palankios mitybos link yra cukraus vartojimo mažinimas. Norint nejausti didelio skirtumo, cukraus vartojimą reikia mažinti palaipsniui. Tai ne tik duos daug teigiamų rezultatų, kuriuos pastebėsite ateityje, bet ir atpratins jus nuo per dažno cukraus vartojimo. Ilgainiui, tai pakeis jūsų supratimą apie tai, kas yra skanu, o kas tiesiog saldu.

Atidžiai skaitykite produktų etiketes, nemažai pridėtinio cukraus turi ne tik saldumynai, bet kartais ir iš pirmo žvilgsnio sveiki produktai, ar bent jau turintys tokie būti. Cukraus kiekis įprastai nurodomas 100g produkto. 5g yra maždaug 1 arbatinis šaukštelis. Realus cukraus kiekis produkte dažnai būna kelis kartus didesnis negu galime įsivaizduoti. Pvz, visiems žinomo gėrimo Coca Cola 0,5l buteliuke yra apie 10 šaukštelių cukraus. 

Tinkamai subalansuota mityba turėtų būti turtinga maistinių medžiagų iš vaisių ir daržovių – šie produktai yra naudingi mūsų virškinimo sistemai ir bendrai organizmo sveikatai.

Ir dar kartą primename, labai svarbu nepamiršti ir asmeninės burnos higienos. Jei dantys neprižiūrimi ir valomi prastai, jokia subalansuota mityba neišgelbės nuo dantų ėduonies bei periodonto ligų.

Visi nusipelnėme sveiko gyvenimo – kodėl nepradėjus juo mėgautis jau dabar?