Kaip taisyklingai valytis dantis

Publikuota 2021-11-07
 
Kaip visi žinome ir kaip rekomenduoja odontologai, dantis reikėtų valyti 2 kartus per dieną. Atrodo, išsivalyti dantis – visiškai paprasta, tačiau daugelis nežino arba yra primiršę, kaip burnos higiena rūpintis tinkamai. Taigi, šiame straipsnyje apžvelgime svarbiausias kasdienės dantų higienos gaires. 
 
Kuriuo metu geriausia valytis dantis? 
 
Kaip visi žinome, dantis reikia valytis ryte ir vakare (idealiu atveju – po kiekvieno valgio ar užkandžiavimo), tačiau daugelis suabejoja, ar tikslingiausia burnos higienos procedūras atlikti vos pabudus, ar jau papusryčiavus. 
 
Po nakties miego rekomenduojama dantis kruopščiai išsiskalauti vandeniu, o jau po pusryčių – išsivalyti ir dantų šepetėliu. Svarbu nepamiršti, kad pavalgius derėtų palaukti bent 20-30 minučių, kol burnoje nusistovės rūgščių ir šarmų pusiausvyra, ir tik tada išsivalyti dantis. Rūgštys suminkština dantų emalį ir valant dantis jis gali būti dar papildomai pažeidžiamas. Jei labai skubate, tokiu atveju geriau valykite dantis atsikėlę ryte, o po pusryčių tiesiog gerai išsiskalaukite.
 
Vakare dantis optimalu valytis prieš pat miegą, nes miegant seilėtekis sumažėja iki minimumo, tad susidaro ypač palankios sąlygos dantų ėduoniui vystytis. 
 
Dienos metu kaskart pavalgius burną patariama bent jau išsiskalauti vandeniu – taip neleisime bakterijoms atlikti savo juodo darbo. 
 
Neišsivalius maisto likučių iš dantų, seilių bakterijoms veikiant formuojasi apnašos. Jei jos ilgiau nepašalinamos, pradeda vykti cheminės reakcijos, kurių metu išskiriamos rūgštys. Vieną kartą neišsivalius dantų tikrai nieko nenutiks, tačiau nuolat rūgčių veikiamas dantų emalis silpnėja, pradeda irti, vystosi dantų ėduonis ir dantų paviršiuje atsiranda ertmių. Negana to, minkštas apnašas ilgainiui sukietėja ir virsta dantų akmenimis. Bakterijos, esančios apnašose, sukelia blogą burnos kvapą.
 
Subalansuota mityba, cukraus kiekio maiste mažinimas labai stipriai prisideda prie geresnės burnos ertmės būklės, ir taip mažinama dantų ėduonies atsiradimo galimybė.
 
Svarbi ir dantų valymo trukmė. Dantis šepetėliu reikėtų valytis maždaug 2–3 min., o kiekvienai dantų porai turėtų tekti bent 8–10 judesių. Papildomai reikia skirti laiko tarpdančių išvalymui siūlu ar tarpdančių šepetėliu.
 
Valant dantis svarbiausia – tinkami judesiai ir šepetėlio padėtis
 
Valantis dantis svarbu laikytis nuoseklios valymo metodikos ir apnašas nuo dantų paviršiaus šalinti šluojamaisiais arba sukamaisiais judesiais. Daugeliui vis dar įprastas horizontalus dantų brūžinimas šepetėliu pirmyn - atgal neturi nieko bendro su kokybišku dantų valymu - todėl kuo greičiau bus pradėta naudoti tinkama dantų valymo technika, tuo greičiau bus galima pasiekti geresnę dantų ir dantenų būklę.
Dantis valyti reikia pradėti nuo dantenų, braukiant šepetėliu žemyn kramtomojo paviršiaus link. 

 
Paprasto dantų šepetėlio neužtenka 
 
Vien dantų paviršių valyti nepakanka: svarbu nuvalyti ir dantenas, vidinius skruostus, liežuvį, galiausiai tarpdančius. Tam prireikia specialių šepetėlių, skirtų liežuviui valyti, taip pat tarpdančių šepetėlių ar dantų siūlo. Tarpdančius rekomenduojama išsivalyti prieš valantis dantis šepetėliu. 
 
Labai dažnai nepakankamai išvalomi sunkiai pasiekiami krūminiai dantys, tad jiems valyti labai tinka vieno danties šepetėliai (optimalus pasirinkimas – keičiamosios ant įprasto IONICKISS dantų šepetėlio dedamos galvutės SINGLE TUFT). 
 
SINGLE TUFT vieno danties šepetėlių šereliai yra suspausti, galvutė – itin siaura, tad šepetėliu paprasta pasiekti ne tik protinius, bet ir susigrūdusius dantis, dantų tiltelius, karūnėles, taip pat galėsite kokybiškai išvalyti dantų breketus, nuvalyti apnašas nuo dantenų ir kt. Tarpuose tarp dantų, sunkiai pasiekiamose vietose susikaupusios apnašos galiausiai sukelia dantų ėduonį, periodontitą, kitas ligas, gali tapti blogo burnos kvapo priežastimi. 
 
Be to, labai svarbu pasirinkti kokybiškas, sertifikuotas patikimų gamintojų dantų priežiūros priemones. IONICKISS el. parduotuvėje rasite japoniškus jonizuojančius dantų šepetėlius.
Kliniškai įrodyta, kad IONICKISS dantų šepetėliai padeda kovoti su bakterijomis ir 48 % efektyviau pašalina dantų apnašas. 
 
Švarūs ir sveiki dantys teigiamai veikia mūsų bendrą sveikatą, todėl tinkamam dantų valymui turėtume skirti deramą dėmesį mūsų dienos rutinoje.